2023-10-05

Rendhagyó történelemóra Vármegyén innen és túl

A Viharsarok Táncszínház társulata a Lázár Ervin program keretében 2023. október 16. és november 27. között 13 alkalommal mutatja be ifj. Mlinár Pál: Rendhagyó Történelemóra című interaktív előadását. Békés vármegyében Vésztőn, Gyulán, Mezőberényben, Békésen és Gyomaendrődön, valamint Pest vármegyében Szentendrén és Vácon láthatja a 6-7. osztályos diákközönség.

"A műsorban az 1000 éves magyarság történetén kalauzoljuk végig a közönséget. Megmutatjuk, hogy mikor miket táncoltak őseink. Az előadásban felelevenítjük a középkori körtáncokat éppúgy, mint a bajvívás gyakorlására használt fegyver táncokat. A reneszánszban kialakult vonulós táncokra Gyimesből hozunk példát, a szerelmi párosokat az archaikus Somogyból mutatjuk be, míg az ügyességi táncok kedvéért Mezőföldre látogatunk. Látható a virtuóz legényesek kalotaszegi magyar és méhkeréki román változata. A barokk stílus díszített, pompás táncpéldája a székelyföldi Vajdaszentiványból érkezik hozzánk. A Reformkor újdonsága a verbunk és csárdás szintén bemutatásra kerül.

A Rendhagyó Történelemóra látványos animációk segítségével repít vissza történelmünk korábbi évszázadaiba, miközben a Kárpát-medence egészét is bejárjuk."

Az előadás folyamán közreműködő 11 táncos közel 50 viselettel szemlélteti szellemi és tárgyi hagyományunk színpompás sokszínűségét.

Rendező, projektszerkesztő, műsorvezető: ifj. Mlinár Pál

Zene: Suttyomba Zenekar

Jelmez: Mlinár Péter

Díszlet: Lenkefi Zoltán

 


Vissza a hírekhez

Hamarosan megérkezik a Szőke Ciklon Békéscsabára

2023-11-01

Új darab bemutatójára készül a Viharsarok Táncszínház társulata

2023-09-25