2023-02-14

A Viharsarok Táncszínház japán mesedarab bemutatójára készül

A Viharsarok Táncszínház a Békéscsabai Jókai Színházzal közösen, Pinczés István – Zalán Tibor – Czapp Ferenc: Naplopó című zöld musical ősbemutatójára készül.

A zenés mesejáték az eredeti japán népmese változatainak epizódjait a napelem feltalálásának költőien tömörített motívumaival és bibliai történetekkel gazdagítja.

A musical a maga naiv mesei módján – ahogy divatosan mondani szokás – „a

környezettudatos energiafelhasználásra edukál”.

A játékos cím – Naplopó – egyaránt utal a japán népmese lusta sihederére és a Nap energiáját „ellopó”, a napelemet feltaláló 19 éves ifjúra, a francia Alexandre Edmond Becquerelre is!

A napenergia tárolásának működési elvét – a fotovoltaikus hatást – egy 19 éves francia fiatalember, Alexandre Edmond Becquerel demonstrálta először sikeresen 1839-ben, mikor apja laboratóriumában megépítette a világ első napelemét. A Naplopó című eredeti magyar „zöld musical” főszereplőjét róla mintáztuk – jóllehet tudománytörténeti tény, hogy az általa kifejlesztett eszköztől hosszú út vezetett a mai környezetbarát napelempanelekig.

A felkészülési időszakban három hétre a Balassi Bálint Táncművészetek Házába tartották a próbákat, ezt követően költözött vissza a produkció a Békéscsabai Jókai Színház színpadára. 

Először 2023. február 14-én, kedden Szentesen, a Tóth József Színház és Vígadó deszkáin elevenedik meg a Naplopó című japán népmese napjaink energiaválságos idején is aktuális története, Japánt idéző díszletekkel, jelmezekkel, zenével és mozgáskultúrával. Békéscsabán a tavasz folyamán debütál majd a darab.

A mesejátékban a főbb szerepeket Bartus Botond, Nagy Erika, Puskás Dániel, Lénárt László, Gerner Csaba és Fehér Tímea alakítják, fellépnek továbbá a Színitanház másod- és harmadéves hallgatói és a Viharsarok Táncszínház művészei. A díszleteket és a jelmezeket Libor Katalin tervezte, koreográfus ifj. Mlinár Pál, a Viharsarok Táncszínház művészeti vezetője, a rendező Pinczés István Jászai Mari-díjas, Uchimura-díjas.

A Naplopó Békéscsabán is látható lesz a Jókai Színházban, 2023. április 4-21. között

 

https://www.facebook.com/szentestelevizio/videos/1364568927631235

 


Vissza a hírekhez

A Déryné program keretében ma utoljára nyílt ki a varázsláda

2023-03-13

A Viharsarok Táncszínház és a Balassi Táncegyüttes műsora Budapesten

2023-02-01