Viharsarok Táncszínház

A Viharsarok Táncszínház 2020. júliusában alakult Békéscsabán. A társulat célja, hogy megőrizve a magyar néptánckultúra gondolatiságát és formavilágát, azt a színházi életbe átemelve egy új, értékteremtő műfajt hozzon létre. Hiszünk abban, hogy a néptáncnak, úgymint technikának és kifejező formának helye van a színpadon és alkalmas egész estés előadások létrehozására a szélesebb közönség számára is. Éppen ezért darabjainkban nagy hangsúlyt fordítunk a próza megjelenésére is. Természetesen más táncstílusok felé is nyitottak vagyunk, azokat ötvözzük saját tánckultúránkkal.

tarsulat

Történet

ladafia

A békéscsabai Balassi Táncegyüttes 1947-ben alakult. Az elmúlt közel 75 évben a magyarországi néptánc mozgalom egyik élvonalbeli táncegyüttesévé nőtte ki magát. Az autentikus néptánc mellett mindig is kiemelt figyelmet fordított a néptánc színpadi-, színházi megjelenítésére. Repertoárjában ugyanúgy megtalálhatóak voltak a táncszínházi darabok is.

2013-ban Ládafia címmel új táncszínházi mesedarabot mutatott be az együttes kamara csoportja ifj. Mlinár Pál vezetésével. Ez a táncjáték olyan sikert aratott, hogy a Békéscsabai Jókai Színház be is tette következő évadának gyermek bérlet sorozatába, ahol szintén nagy tetszést váltott ki. Ezt követően egyre többet jelentek meg a “Balassisok” a színház táncos-zenés darabjaiban, majd 2017-ben egy újabb táncos darab készült Állat(i)mese címmel.

Hosszú előkészítő munkának köszönhetően 2020-ban sikerült elindítani a Viharsarok Táncszínházat önálló, hivatásos társulatként, amely a korábban már megszokott stílust és színvonalat igyekszik tovább vinni, ha lehet még magasabb színvonalon.

A jelen

A Balassi Közalapítvány évek óta szoros együttműködést alakított ki a Békéscsabai Jókai Színházzal. Táncos darabjainak állandó közreműködője, alkotója. A 2020-21-es évadtól kezdve ez az együttműködés még szorosabb lett. Az újonnan alakult Viharsarok Táncszínház szolgáltatja a színház különböző táncos-zenés darabjainak tánckarát, továbbá minden évadban egy koprodukcióként létrehozott kifejezetten táncos darab is színesíti a Békéscsabai Jókai Színház repertoárját.

A Megfeszített

Támogatók:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Partnerek:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő