Rendhagyó Történelemóra - borítókép

Rendhagyó Történelemóra

Barangolás a Kárpát-medencében évszázadokon át

Az európai történelemben viharos évszázadok követték egymást. Királyok kerültek hatalomra és buktak el, birodalmak jöttek létre, majd végleg eltűntek, divatirányzatok hódítottak, hogy utána feledésbe merüljenek. A Nyugat-Európában kialakult új stílusok szépen lassan elterjedtek az egész kontinensen, így idővel Magyarországra is eljutottak. A zene, képzőművészet, irodalom mellett a tánc is gyökeres változásokon ment keresztül az évszázadok alatt. Amíg azonban az újabb és újabb tánc divathullámok kiszorították az előzőeket, a Kárpát-medencében a mai napig megtalálható valamennyiből egy-egy táncpélda emlékét őrizve az adott kornak.

Műsorunkban az 1100 éves magyarság történetén kalauzoljuk végig a közönséget. Megmutatjuk, hogy mikor miket táncoltak őseink. Az előadásban felelevenítjük a középkori körtáncokat éppúgy, mint a bajvívás gyakorlására használt fegyver táncokat. A reneszánszban kialakult vonulós táncokra Gyimesből hozunk példát, a szerelmi párosokat az archaikus Somogyból mutatjuk be, míg az ügyességi táncok kedvéért Mezőföldre látogatunk. Látható a virtuóz legényesek kalotaszegi magyar és méhkeréki román változata. A barokk stílus díszített, pompás táncpéldája a székelyföldi Vajdaszentiványból érkezik hozzánk. A Reformkor újdonsága a verbunk és csárdás szintén bemutatásra kerül.

A Rendhagyó Történelemóra látványos animációk segítségével repít vissza történelmünk korábbi évszázadaiba, miközben a Kárpát-medence egészét is bejárjuk. Az előadás időtartama 1 óra.

Különösen ajánljuk az ifjúsági korosztálynak, akik rendelkeznek már történelmi alapismeretekkel. Számukra érdekes lehet a már tanultak új nézőpontba helyezése.

Galéria

Közreműködők: